Ingredienser

1/2 kg renskåret fisk
2 ts salt
2 ss potetmel
ca 1/2 l fløtemelk eller melk
1 knivsodd muskatblomme

Tilberedning

Bruk helst fisk med lyst kjøtt, – hyse er best. Man kan også bruke gjedde, lyr, torsk eller hvitting.

Mal fisken med salt og potetmel seks ganger. (Vi bruker vel hurtimixer idag…) Spe med fløtemelk eller melk.

Spe forsiktig slik at deigen er jevn og seig før ny speing. Spe aldri med fet fløte fra begynnelsen, – da skiller deigen seg. Spe fløten i til slutt. Når deigen er ferdig skal den være kremaktig. Ha i krydder og kok en prøvebolle i lettsaltet vann. Deigen må spes mer til pudding enn til boller.

Fiskedeig av lyr må lages ferdig med én gang den er malt, ellers blir den kort. Stå kaldt under arbeidet. Noen av grunnene til at fiskedeig skiller seg kan være: gammel fisk, man har spedd for fort eller med for meget fløte, det har vært for varmt for deigen, man har spedd for fort og arbeidet for dårlig under speingen.