Ingredienser

450 ml vann
900 g hvetemel
1 g gjær
15 g salt

Tilberedning

Lag klar ca. 300 g. fersk surdeig. Se egen oppskrift.

1. Bland melet (900 g) i skålen til en kjøkkenmaskin med resten av vannet (8 – 10 grader C) (450 ml), inntil deigen er hverken for hard eller myk. Fortsett miksingen sakte i 7 eller 8 min.

2. Dekk til skålen og la den stå i 20 min.

3. Tilsett så gjær, salt og surdeigen som du har gjort klar tidligere. Temperaturen på deigen skulle være omtrent 20 grader C, eller rom temperatur. Kna deigen sakte i 8 min.

[Juster med mel eller vann hvis trenges, deigen skal være lett seig og slippe bollekanten.]

4. Dekk skålen og la deigen heve til den har blitt 3 ganger så stor.

5. Bank ned deigen og la den heve en andre gang. Deigen, som nå skulle ha rom temperatur, skulle nå være klar til forming.

FORMING OG BAKING

1. Dryss litt mel ut på arbeidsoverflaten, og del deigen til passe loff størrelser etter dine behov. En god størrelse er omlag 250g hver.

2. Forsiktig former du deigen til baller eller til lange brød, vær forsiktig å ikke overkna deigen!

3. Plasser de formede loffene på en rent klede, ikke for tett sammen. Dekk loffen med et annet klede slik at de ikke tørke opp.

4. Når loffen har trdoblet i volum, overfør dem til stekeplate med bakepapir, bruk en stekespade el. lign.

5. Med en barberhøvel , lag en 1 cm snitt langs toppen av loffene.

6. Plasser stekeplaten i stekeovn, som er forhåndsvarmet til 250C og fuktet vha en langpanne fylt med kokende vann (bruk gjerne undervarme for mest effekt).

7. Bak dem i ca 35 min.

[Bruk eventuellt litt svakere varme om du ikke har mulighet for å få ovnen skikkelig fuktig, ellers brenner brødene seg raskt.]