Ingredienser

1 1 / 2 liter skummet melk
50 gram gjær
1 ss mørk sirup
1 kg grov sammalt hvete
1 kg grov sammalt rug
2 ss salt
ca. 3 / 4 dl hvetekli
ca. 3 / 4 dl hvetekim
Litt hvetemel for å få riktig konsistens

Tilberedning

Rør gjæren ut i fingervarm melk og tilsett sirup. Bland salt i melet. Bland alle ingrediensene til en passe deig som akkurat slipper bollen. Arbeid deigen godt, helst i maskin. 5—10 min. Dryss litt mel over, dekk med plast og sett lunt til heving et par timer.
Elt deigen godt igjen, del den i fire og trill jevnt. Legg i smurte brødformer og sett til heving med håndkle over. Prikk brødene, stek ca. 1 time ved 200 grader på nederste rille. Avkjøl på rist med kjøkkenhåndkle over.