Ingredienser:
Lår på ca. 6 kg
smør til bruning
3 ts salt
2 ts pepper
1 gulrot i terninger
10 sjalottløk eller 1 løk
1 liten purreløk
1/2 sellerirot
7-8 einerbær
5 dl kraft av hjort
saus
stekesjy
1 l kraft eller vann
3 dl seterrømme
1 ts frisk, riven ingefær
3 ss tyttebær
2-3 ts bergmynte (oregano)
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Skjær av leggen i kneleddet. Skjær ut nøkkelbeinet,
eventuelle hinneer og pynt av litt kjøtt der nøkkelbeinet
har sittet. Brun låret i panne. Strø på litt salt og pepper.
Sett låret på rist over langpanne i ovn forvarmet til
150 °C. Sett et steketermometer i låret, det må ikke
stå mot bein. I langpannen, legg en gulrot, sjalotløk,
purreløk, knollselleri, einerbær og kraft.
Hell kraften over kjøtet i lanpannen med jevne mellom-
rom under stekingen. Låret er saftigst når det blir stekt
rosa, det vil si med en kjernetemperatur på 62 °C.
Velger en å steke det lenger, følger en skalaen på
termometeret. Låret bør ikke stekes mer enn til 70 °C,
ca. 3 timer. Ta låret ut av ovnen og la det hvile i
15 minutter før oppskjæring.

Saus:
Sil sjyen og tilsett mer kraft så det tilsammen er ca. 1,5 l. Kok
opp. Rør inn rømme, tyttebær, vergmynte og ingefær, smak til
med salt og pepper og jevn med maisenna eller hvetemel.
Server med saltbakt sellerirot.
Saltbakt sellerirot:
Det er med denne du kjenner hvor god sellerirota kan bli.
Bruk ei gryte. Legg ett raust lag med grovt salt i bunnen.
Røttene må være godt vasket og godt tørket. Legg de i gryten.
Fyll på med grovsalt. Settes i stekeovnene på 200 °C med lokk
på gryten i ca. 1 time og 15 minutter. Skjær av toppen og ta ut
innholdet med en skje.
Tips: Stikk i roten for å kjenne om den er helt mør.


Porsjoner: 12-14 personer

(Besøkt 4 424 ganger, 1 besøk i dag)