Ingredienser

1 ½ kg fisk, tre av følgende: småsild, makrell, breiflabb
4 hvitløkfedd
750 g plommetomater, flådd og uten kjerner
3 ss hakket frisk persille
3 ½ dl tørr hvitvin
250 g ferske små akkar
500 g levende blåskjell
¾ dl olivenolje
1 løk, hakket
2 røde tørkede røde chilipepper, hakket
¼ ts safran
salt
svart pepper
4 kamskjell
8 store kokte reker (scampi)

Tilberedning

Fjern fiskehodene og legg dem i en kjele med en hel hvitløkfedd, ¼ av tomatene, 1 ts persille, 1/3 av hvitvinen og 1 ½ liter vann. Kok opp og la småkoke i 30 minutter. Siles.

Rens akkar og blåskjell. Skjær opp all fisk som er lengre enn 15 cm i ca 7 cm lange biter. Hakk resten av hvitløken og grovhakk resten av tomatene.

Varm oljen i en gryte. Surr løken på svak varme til den er myk, ca 20 min. Ha i hvitløk og 2/3 av persillen som er igjen. La det surre i 10 min.

Ha i tomater og chilipepper. La surre i enda 10 minutter under omrøring, til tomatene er oppløst. Hell over resten av vinen, skru opp varmen og kok opp. La det småkoke i 2 minutter. Tilsett fiskebuljongen, safranen og rikelig med salt og pepper. Kok opp. Skru ned varmen og la småkoke uten lokk i 15 min.

Tilsett fisken i den rekkefølge koketiden angir: akkar, fisk med fast kjøtt, hel fisk, rå reker, kamskjell, kokte reker og til slutt skjellene/muslingene. Total koketid skal ikke overskride 20 minutter.

Dryss med persille og server.