Ingredienser

250 g margarin eller 175g margarin og 75 g smør
5 dl melk
75 g gjær
ca. 1 kg hvetemel
1/4 kardemomme
1 ts salt
300 g rosiner

Til pensling
1 egg
1 ss vann

Tilberedning

Smelt margarin/smør. Tilsett melken og varm blandingen fingervarm. Rør gjæren ut i litt av væsken. Bland så sammen melk, gjær, sukker, vel halvparten av melet, kardemomme og salt. Arbeid deigen godt. Dekk deigbollen med plast og la deigen heve i ca. 30 minutter.
Slå deigen ned og elt inn rosinene og resten av melet. Deigen skal være ganske fast. Dekk deigbollen med plast og heve videre i 30-40 minutter. Ta deigen på benken og del den i to. Trill runde kaker. Sett dem på plate dekket med bakepapir. Snitt rundt siden av kakene med skarp kniv og trykk dem godt ned midt oppå slik at snittet rundt siden åpner seg. Dette gir kakene en penere fasong. Dekk kakene med klede og la dem etterheve i ca. 1 time.
Visp sammen egget og vannet til pensling, og pensle kakene to ganger med blandingen.
Sett platen på nederste rille og stek kakene først i 5 minutter ved 240 grader. Skru tempen ned på 200 grader og stek kakene videre i 35-40 minutter.
For å unngå at kakene blir for mørke kan du sette en plate i øverste rille i ovnen. Dette demper overvarmen. Avkjøl kakene på rist.