Ingredienser

1 ½ kg pinnekjøtt (lettsaltet, tørket lam eller sau)
talg eller smør til steking
1 ss sukker
4 dl melk eller fløte eller en blanding
kokte poteter og gulrøtter som tilbehør

Tilberedning

Del kjøttet opp mellom ribbeina, eventuelt også tvers over ribbeina. Hvis kjøttet er svært tørt, legges det i vann noen timer.

Legg trepinner eller en rist i bunnen av en vid kjele, legg i kjøttet og hell på ca 1 liter kokende vann. Kjøttet skal helst bare dampes over vannet, ikke ligge i vannet. Damp kjøttet ca 1 time. Ta det opp.

Smelt smør, talg eller fett i en gryte. Legg i kjøttstykkene og strø på sukker. Stek kjøttet på begge sider uten at det blir brunt.

Spe med fløte og/eller melk, og la kjøttet surre til det er mørt. Om ønskes kan sjyen tilsettes jevning av ca 1 ss hvetemel og ½ dl vann. La i tilfelle jevningen koke ca 5 minutter.

Julesteik serveres med kokte poteter og gulrøtter. Flatbrød eller lefse og øl til.

Dette er en god variant til vanlig pinnekjøtt. Sausen eller sjyen kan lages av fløte og kraft fra kokingen hvis kraften ikke er for salt. Den gir mer lammesmak på sjyen. Rømme kan også brukes.

Retten kan lages i god tid, eventuelt dagen før den skal brukes.

(Besøkt 178 ganger, 1 besøk i dag)