Ingredienser

400 g hvit fiskefilet, f.eks. torsk, isgalt eller breiflabb
2 store kyllingbryst
400 g svinefilet
400 g oksefilet
18 rå scampi
12 kamskjell
Laks eller lam kan også brukes

Dippsauser

2 ss lys soyasaus
2 ss oystersauce
2 ss limesaft
2 ss sesamolje
2 ss olivenolje
1 ss sesamfrø
Visp sammen alle ingrediensene.

3 ss kinesisk BBQ-saus
3 ss hoisinsaus
1 ss eddik 7%
Bland sammen ingrediensene.

1 dl sweet chilisaus
limesaft og hakket frisk koriander
Smak sweet chilisausen til med limesaft og tilsett hakket koriander.

Buljong

3 liter vann
8 knuste hvitløkfedd
4 sitrongress, knus de lett med baksiden av en kniv
4 vårløk
2 ss havsalt
Ca. 15 skiver frisk ingefær
Noen skiver galangal, hvis du får tak i det

Bland alle ingrediensene i en wok eller kasserolle og kok opp. La buljongen syde i 20 minutter. Legg på lokk, skru av varmen og la den stå i 30 minutter til.

Når alt er klart og gjestene er klare, koker du opp buljongen på nytt og lar den syde under hele måltidet. Etterfyll med litt kokende vann om nødvendig.

Marinade til hvit fisk

1 1/2 ss revet frisk ingefær
1 ss finhakket sitrongress
2 vårløk, finskåret
2 ss hakket frisk koriander
2 ts salt
1/2 ts sukker
2 ss olje

Marinade til laks, scampi eller andre skalldyr

2 ss oystersauce
1 ss limesaft
1 ss sesamolje
1 ss mild olivenolje
1/2 ss revet frisk ingefær
1/2 ts sukker
1 ss hakket basilikum

Marinade til oksefilet

2 ss kinesisk BBQ-saus
1 ss sherry eller tørr hvitvin
1 ts peppersalt – se ukens x-tra
Noen dråper sesamolje

Marinade til svinefilet eller lam

2 ss hoisinsaus
1 ss sherry eller tørr hvitvin
Noen dråper sesamolje

Marinade til kylling

2 ss oystersauce
2 ss sherry eller tørr hvitvin
2 ts lys soyasaus
8 hvitløkfedd
1 dl hakket frisk ingefær
1 ts salt
noen dråper sesamolje
litt hakket rød chili
hvitløk- og ingefærpasta

Mos sammen hvitløk, ingefær og salt til en grov masse. Bruk en morter eller en liten hurtigmikser. Brukes som ekstra smakstilsetter i marinadene til kjøtt.

Tilberedning

Skjær alt, bortsett fra scampien, i tynne skiver. Lag et snitt langsmed ryggen på scampien og fjern tarmen. Stjerten kan gjerne sitte på.

Bland marinadeingrediensene sammen i forskjellige skåler og tilsett den respektive råvaren. Bland godt, dekk til skålene med plastfilm og sett dem i kjøleskapet et par timer.

Rens grønnsaker i mellomtiden.

En bunt asparges, 5 dl bønnespirer,1 brokkoli eller brokkolini, 5 bok choy (kinesisk kålvekst) eller 1 kinakål,1 bunt vårløk og 500 g shiitake-sopp blir supert. Eller velg og miks det du vil!

Knekk eller skjær av den nederste tørre delen av aspargesen. Skrell nedre halvdel og skjær aspargesen i to eller tre på skrå. Skjær av nederste bladfeste på bok choy-kålen (evt. kinakålen) og skjær den i kløfter.

Bruker du kinakål, fjerner du de ytterste bladene og den groveste delen av stilken. Skjær kinakålen i fire deler tvers over. Del brokkolien i små buketter. Skjær av det øverste grønne på vårløken (bruk det i buljongen), og skjær vårløken i to på skrå. Fjern stilken på shiitake-soppen og skyll alle grønnsakene (ikke soppen) i kaldt vann.

Annet tilbehør kan være bambusskudd, finsnittet rød chili, peppersalt, friske urter som koriander, (thai) basilikum og mynte, kinesisk pikkels (på glass), hardkokte egg, kokt ris og kokte nudler.

(Besøkt 262 ganger, 1 besøk i dag)