Nordmenn velger stadig oftere eksotiske reisemål til ferien, noe man bør vite å utnytte rent kulinarisk. Mange steder, også på de store hotellrestaurantene, er det ansatt lokale kokker som ikke går av veien for å tilby retter fra lokalområdet, bare man våger å be om det. Og man er villig til å betale for det, selvfølgelig.

Likevel er det gjerne sånn at maten stort sett er rimelig uansett, så det er bare å prøve seg frem. Man ber simpelthen kokken om selv å finne på noe å servere, man tipser godt, og avtaler et fast tidspunkt for maten å være klar til servering på. Deretter er det bare å møte opp og la seg overraske. Kokken får endelig utfolde seg med mat slik han kjenner den, og man som gjest får en opplevelse langt utenfor det sedvanlige.

Bare tenk på hva som skjuler seg av perler i de nepalske eller øst-sibirske kjøkkentradisjonene, og hvor lite som skal til, for å gjøre selv den enkleste charterreise til en gastronomisk opplevelse.