Ingredienser

200 g tørkede svarte bønner
1 løk
1 gulrot
1 selleristilk
1 ss smør
1 hvitløkfedd
7 ½ dl hønsebuljong
100 g bacon uten svor
1 laurbærblad
1 knivspiss malt nellik
1 knivspiss malt muskatblomme
1 knivspiss kajennepepper
1 ss hvitvinseddik
1 ss tørr sherry
salt
1 sitron
karse til pynt, om ønskelig

Tilberedning

Bløtlegg bønnene natten over i rikelig med kaldt vann.

Skrell løk og gulrot. Skyll sellerien og dra av grove tråder. Finhakk grønnsakene.

Varm smøret i en middels stor kasserolle og fres grønnsakene under omrøring på middels sterk varme i 5 minutter.

Skrell hvitløken og press den over grønnsakene. Tilsett hønsebuljong og rør om. Sett suppen til side.

Sil bløtevannet av bønnene og ha den i en kasserolle for seg. Hell på kaldt vann til det dekker. Kok opp og la dem koke i 10 minutter. Sil av kokevannet og ha bønnene i grønnsakkasserollen sammen med bacon og laurbærblad. Tilsett nellik, muskatblomme og kajennepepper. Kok opp, legg på lokk og la suppen trekke på svak varme i ca 2 timer, til bønnene er helt møre og har begynt å mose seg.

Fjern bacon og laurbærblad. Kjør suppen til mos i matprocessor eller stavmikser og ha den tilbake i kasserollen.

Gi suppen et oppkok og tilsett vineddik, sherry og salt. Rør om og tilsett vet mer nellik, muskatblomme og kajennepepper. Er suppen for tykk, kan du spe den med litt vann.

(Besøkt 238 ganger, 1 besøk i dag)