Ingredienser

2 kg hodekål
4 grønne epler
ca. 1 ss salt
ca. 2 ss karve
ca. 2 ss husholdningseddik 7 %
ca. 2 ss sukker
ca. 3 ss ribbefett
gjerne et ribbestykke

Tilberedning

Skjær kålen i strimler, uten at rotstokken blir med. Ha det i en romslig kjele. Hell på vann til det står omtrent to tredjedeler opp i kålen, det skal altså ikke dekke. Ha i ribbefettet og karven, kok opp og la det småkoke et kvarter før kålen smakes til med salt, den skal være god og salt. Smak deretter til med sukker og eddik, og la gjerne eddiken være noe dominerende, syrligheten forsvinner noe under kokingen.
Det er viktig at forholdet mellom syrlig og søtt, eddik og sukker, er velbalansert. Tilsett dette i den rekkefølgen jeg beskriver, for blir det mye frem og tilbake, med litt mer av ditt og litt mer av datt, går smaksløkene våre i surr. Først salt, så sukker og til slutt syre. Dette gjelder for alle sursøte ting, for eksempel løksaus.
La kålen koke en drøy halvtime. Skrell eplene, fjern frøhuset, del dem i båter og ha dem i kålen. Kok videre en halvtimes tid, til kålen er myk og god.