Ingredienser

1-11/2 kg benfri oksestek
surmelk til å dekke hele steken
salt
pepper
smør til bruning av kjøttet
1 løk skåret i båter
4 dl vann
2 dl surmelk
2 laurbærblad
1 ss svart hel pepper
2 nellikspiker
1 ts timian
3 dl seterrømme

Tilberedning

Steken legges i surmelk i 5-10 dager på forhånd. Den må stå kaldt og være helt dekket av surmelken. Bruk en tresleiv til å vende på steken noen ganger i marineringsperioden.

Ta så steken opp og tørk godt av den. Krydre med salt og pepper. Brun steken på alle sider i en jerngryte sammen med løken. Tilsett vann, surmelk og krydder og gi det et oppkok.

La steken trekke til den er gjennomstekt ca 1-2 timer. Tilsett seterrømme mot slutten av koketiden.

Blir sausen for tynn, kan den jevnes med hvetemel. Dersom man ønsker at steken skal være rosa inni, bruk steketermometer og avbryt kokingen når temperaturen viser 60-65 C.

Kjøttet skjæres i tynne skiver på tvers av fibrene. Sausen smakes til og siles. Kokte poteter og grønnsaker, samt tyttebær serveres til.

(Besøkt 689 ganger, 1 besøk i dag)