Ingredienser

26 g gjær
1 ss honning eller sirup
2 ss salt
2 dl melk søt eller syrnet
4 dl vann
6 dl rugmel, grovt
6 dl sammalt hvetemel. grovt
1 ss karve, knust
1-2 dl hvetemel

Tilberedning

Disse flatbrødene lages med gjær og minner mer om svenskenes knekkebrød enn våre flatbrød.

I stekeovnen ved 225 grader C, 8-10 minutter.

Dag 1: Smuldre gjæren i en bakebolle, hell på melk og rør om. Ha i honning eller sirup og rør inn vannet. Rør godt. Bland i rug og salt. Dekk bollen til og la den stå i romtemperaturen til dagen etterpå.

Dag 2: Neste dag blander du inn karve blandet med sammalt hvetemel. Rør så inn hvetemel til deigen er passe fast. Del deigen i 18-20 emner og rull til boller. Oppbevar emnene under klede men du kjevler ut ett og ett, slik at de ikke tørker ut.

Kjevle ut hvert emne til runding på melstrødd kakebord. Snu deigen under kjevlingen slik at den ikke setter seg fast. Kjevle til slutt frem og tilbake med rutekjevlen, eller prikk med gaffel. Det er plass til to leiver på hvert stekebrett. Stek flattbrødene uten forheving. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.