Ingredienser

1 and, 2 – 21/2 kg.
innmaten fra anda, hvis ønskelig
1-2 ts salt
1/4 ts malt pepper
1/2 sitron
litt persille
smør eller margarin
4 dl kraft av krås og hals
2-3 ts maisenamel eller arrowrot
3 -4 appelsiner
evt. 3-4 ss sherry eller madeira
salt/pepper etter smak

Tilberedning

Vask og tørk anda og evt. innmaten. Skjær levra i skiver, og legg den, hjertet og persillen inni anda. Kok kraft på krås og hals. Bind opp anda, slik at brystkjøttet ligger høyt. Pensle med smeltet smør eller margarin. Legg anda på rist over langpanna med brystet opp.

Stekes i 1,5 – 2 timer ved 175 grader C.

Mens anda steker, forbered tilbehøret.

Stikk en spiss pinne på innsiden av låret (på anda 🙂 for å se om den er ferdigstekt, og det er den når saften som kommer ut er klar og ikke rosa. For å få sprøtt skinn, kan man ha et par skjeer kaldt vann over anda ved slutten av steketiden.
Anda kan godt grilles i noen minutter tilslutt for å få fin stekeskorpe – pass på, den brennes lett.

Legg den ferdigstekte anda på et fat, og hold den varm.

Saus

Kok langpanna ut med kraft i ovnen, sil sjyen og hell av mesteparten av fettet som legger seg på toppen. Ha på jevning av maisena eller arrowrot og litt vann. Ha i saften av 1 presset appelsin, samt smak til med salt og pepper. Tilsett skallet av en halv appelsin (bare det gule) som er skåret i tynne strimler og kokt møre mens anda stekte. Sausen gies et oppkok.

Resten av appelsinene skrelles, og båtene skjæres ut slik at de blir fri for hinner, og ta vekk evt. steiner.

Skjær opp andebrystet, og legg det på plass igjen så anda ser hel ut. Pynt med appelsinbåter og persille.

Serveres med kokte/stekte poteter eller ris, saus og en salat/evt. roccoli/asparges/sukkererter/mais/erter eller andre grønnsakertil, samt tyttebærsyltetøy eller rognebærgele.

(Besøkt 213 ganger, 1 besøk i dag)