Ingredienser

1 and på ca. 3 kg
salt
pepper
5 dl vann

Fyll:
3-4 matepler
12-16 svisker uten sten
vann
sukker
sitronsaft

Tilberedning

Tining i kjøleskap 2-3 døgn (beregn 1 døgn pr. kilo). Beregn likeså 2 timer steketid samt 15 minutter hviletid før servering.

Ta ut innmaten. Skjær av halsen og vingespissene hvis det ikke er gjort.

Gi sviskene et oppkok og la dem renne av i en sikt. Sett ovnen på 250 C.

Skrell eplene, skjær dem i båter og fjern stilker og kjærnehus.

Tørk anden forsiktig med kjøkkenpapir innvendig og spesielt utvendig for at skinnet skal bli sprøtt.

Gni anden innvendig med salt og pepper. Fyll den med en blanding av eplebåter og svisker.

Gni anden utvendig med salt og pepper. Lukk åpningen mellom bena med kjøttnåler. Tekk halsskinnet over på ryggen og fest det med kjøttnåler.

Legg anden på rist over langpannen med BRYSTET NED og brun den i 8 minutter. Snu den og brun den ytterligere 8 minutter.

Hell 5 dl vann i langpannen. Skru ned ovnen på 160 C og stek anden med BRYSTET OPP i ca 1 1/2 time. Drypp stekesjy over anden ca hvert kvarter under stekingen.

Stikk en stekenål i låret. Er saften rosa, er kjøttet rosa. Er saften klar, er anden gjennomstekt.

Skru ovnen på 250 C. Hell stekesjyen i en skål. Hell litt kaldt vann over anden og etterbrun den i 8-10 minutter med ventilen åpen eller ovnsdøren på gløtt. Anden kan også etterbrunes under grillen med ovnsdøren åpen. Hold øye med anden, den kan raskt bli brent.

La anden hvile i 15 minutter før den skjæres opp.

Legg anden med brystet opp og skjær to snitt langs brystbenet (et snitt på hver side). Løsne de to brystkjøttstykkene og skjær dem i små, pene stykker. Legg dem tilbake på deres opprinnelige plass.

Pynt rundt anden med eplebåter eller svisker.

(Besøkt 1 122 ganger, 1 besøk i dag)