Ingredienser

4 dl hvetemel
1/4 ts salt
2 1/2 dl revet cheddar-ost
1 dl smør (ev. margarin)
1/2 dl kaldt vann

1,3 kg epler (jeg har god erfaring med 5-6 større epler, syrlige)
3 dl sukker
1/2 dl vann
1/2 ts kanel
1 ts mel
1 ts smør

Tilberedning

Paideigen blandes sammen, og vannet tilsettes på vanlig måte. Denne deigen kan godt hvile litt i kjøleskapet mens du gjør eplene klare.

Rens eplene for kjernehus og skall, og del eplene i båter. Ha vann og sukker i ei gryte (du kan ev. bruke litt mer vann og sukker), og varm opp til at sukkeret smelter i gryta og sukkerlaken såvidt koker. Legg eplebåtene i bunnen av gryta, i ett lag, og la båtene koke i laken, men ikke rør! Eplebåtene skal beholde formen. De tas ut når de er møre og legges på et flatt fat slik at de tørker, og prossesen gjentas til alle eplebåtene er kokt.

Kok inn en 1 1/2 – 2 dl av skukkerlaken med 1 ts hvetemel utblandet i vann, tilsett kanel og avkjøl laken.

Kjevle ut 2/3 av paideigen og dekk en middels stor paiform (23-25 cm). Fyll paien med eplebåtene, legg de i tette sirkler. Hell den gjevnete sukkerlaken over, og fordel moen små smørklatter på toppen. Kjevl ut resten av deigen, og skjær remser som legges over paien i et rutenett.

Stekes ved 230 C i 15 minutter, reduser så temperaturen til 175 C og stek videre i 30-35 minutter.

(Besøkt 155 ganger, 1 besøk i dag)