Ingredienser

3.5 dl gule erter
1.5 l vann
1 kg blandet salt kjøtt / flesk med ben (800g uten ben)
for eksempel:
300-400 g svineknoke eller flesk
300-400 g salt fårekjøtt
300-400 g salt storfekjøtt
1 løk
2-3 hele nellik (kan sløyfes)
2 gulrøtter
1 ss mykt smør
1 ss hvetemel
salt
grovmalt pepper
evt. litt sukker

Tilberedning

Legg ertene i bløt natten over.
Er kjøttet for salt, bør det vannes litt ut.

Sil bløtevannet fra ertene. Ha over i en kasserolle, tilsett nytt vann, kok opp og skum godt. Legg i saltet flesk og kjøtt. Stikk nellik i løken og legg løken hel i gryten med erter og kjøtt og tilsett tørket timian. Kok opp og la retten trekke i 1 – 1 1/2 time til kjøttet er mørt og ertene kokt.

Grønnsaker får trekke med de siste 15-20 min. Mens erter og kjøtt koker, rør sammen smør og mel. Ta opp kjøtt, løk og grønnsaker.

Rør smør og melblandingen inn i ertene og kok opp under omrøring. Ta nellik ut av løken, finhakk løken og ha den i gryten med erter. La alt småkoke i 6-8 min. Smak til med salt, pepper og ev litt sukker.

Skjær flesk og kjøtt i skiver og anrett på serveringsfat sammen med grønnsaker i skiver og erter. Server med kokte poteter eller raspeball, flatbrød og ev sennep.

(Besøkt 973 ganger, 1 besøk i dag)