Ingredienser

2 kg fårikålkjøtt av lam
2 kg hodekål
5 ts salt
10 stk hel pepper
3 dl kokende vann

Tilberedning

Del hodekålen i båter. Legg kål og kjøtt lagvis i en kjele. Fordel salt og pepper mellom lagene. Noen synes at det er godt å jevne fårikålen. Strø da et tynt lag med hvetemel mellom lagene. Hell på vann.

Kok opp – og la fårikålen trekke på svak varme med lokk, til kjøttet er mørt. ca. 1-2,5 timer.

Server den i varme dype tallerkener.

Fårikål, husmannskost og festmat

Fårikål, Norges nasjonalrett, er en rett de aller fleste har et forhold til. Enten man liker det eller ikke, må man vel innrømme at det finnes ikke noe mere helnorsk enn fårikål, og selv om den første kjente skrevne fårikåloppskriften først dukker så sent som på 1800-tallet, er det nærliggende å tro at denne retten har eksistern i århundrer, ja kanskje årtusener tidligere.

I all sin enkelthet blir fårikal spist både til hverdags og fest, og sannsynligvis var det en utbredt husmannsrett i tidligere tider. Mye på grunn av den enkle tilgangen på ingrediensene som kreves.

De siste årene er fårikål blitt mer sesongbetont, men holder fortsatt stand som en av rikets mest populære retter. Enten det er til hverdag eller fest.

(Besøkt 3 776 ganger, 1 besøk i dag)