Ingredienser

1 l hvetemel
1 dl sukker
3/4 ts kardemomme
100 g smør
3 dl melk
1 egg
50 g gjær

FYLL:
Eggekrem eller mandelmasse
Egg til pensling

EGGEKREM:
1/2 vaniljestang eller 1/2 ts vaniljesukker
2 dl melk
3 eggeplommer
1/4 dl sukker
3/4 ss maisenna

MANDELMASSE:
100 g mandler
1 dl sukker
1 eggehvite

Tilberedning

Smelt smøret, tilsett melken og varm det til det er lunkent. Rør ut gjæren i melke- blandingen. Visp i egg og sukker og tilsett melet med kardemomme. La deigen heve tildekket til dobbelt størrelse i 1/2 – 3/4 time. Trill boller. Lag en fordypning i hver. Legg i litt fyll, enten eggekrem eller mandelmasse eller begge deler. Trekk deigen over fyllet og legg bollene med skjøten ned mot platen. Etterhev dem godt. Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem midt i stekeovnen ved 225 °C i 12-15 minutter.

EGGEKREM:
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

MANDELMASSE:
Mal mandlene og ha i sukker. Spe med halvpisket eggehvite til konsistensen blir grøtaktig.

(Besøkt 332 ganger, 1 besøk i dag)