Ingredienser

SURDEIG:
15 g gjær (1/3 pk)
5 dl vann
4 dl sammalt rug, fin
ETTER 2 DØGN
35 g gjær (2/3 pk)
5 dl vann
1 ts salt
2 liter rugmel (1,2 kg)

Tilberedning

Smuldre gjæren til surdeigen i en bolle og rør den ut i fingervarmt vann. Bland i melet. La bollen stå tildekket i romtemperatur i 2 døgn.

3. dag: Rør gjæren ut i fingervarmt vann i en bolle. Bland i surdeigen, saltet og melet. Arbeid alt til en fast deig, mot slutten går det lettest på bakebordet. La den heve tildekket i ca 1 time.

Elt deigen lett på bakebordet drysset med mel. Del den i 3 emner. Form dem til runde eller avlange brød. Pensle med kaldt vann og rull dem i rikelig med mel. Legg dem på smurt plate. La brødene heve under bakeklede til de begynner å sprekke litt og den meldryssede overflaten har fått fine årer.

Sett platen nederst i ovnen ved 250 C. Dem samtidig varmen til 200 C. Da får brødet riktig steketemperatur fra begynnelsen av. Stek brødene i 45 minutter. Avkjøl dem under bakeklede. Legg dem deretter i plastposer og la dem modne 1 døgn. Skjær brødet i tynne skiver.

(Besøkt 194 ganger, 1 besøk i dag)