Ingredienser

Ingredienser 3 brød 1,5L former (1,6Kg mel)
900 g Siktet Hvete
250g Sammalt Hvete Fin
250g Sammalt Hvete Grov
150g Rugmel
50g kruskakli
1 ss Sukker
30g Grov Salt eller 20g Fint salt
1 pk Gjær
Ca 9 dl vann

Tilberedning

Gir 3 brød i mellomstore former 1,5L

1)Varm opp 4 dl vann til det koker

2)Mens vannet er på platen og varmes blandes alt tørt i en stor bolle utenom salt og sukker

3)Slå over 2 dl av det kokende vannet i en stålbolle og tilsett 5 dl kalt vann

4)Tilsett sukker og det grove/fine saltet i det resterende kokende vannet. Rør dette ut med en sleiv til det ikke er noe grove partikler igjen. Ta av platen og kjøl ned til det er lunkent (ca 20 minutter)

5)Det tempererte vannet i pk (3) har nå en temperatur på ca 20-30 grader. Tilsett gjæren, og bland ut med en gaffel. Man trenger ikke bruke alt av det tempererte vannet her.

6)Nå fylles et kar eller en bolle med resten av vannmengden.

7)Tøm den ferdigblandede melen på bakerbenken og lag den som en utbrent vulkan.

8)Vannet som sukker og salt er blandet ut i, tømmes i krateret, og blandes inn i deler av melen med en finger

9)Tilsett gjærvann/vann litt etter litt mens man blander dette inn i deigen. Dette er ingen lett jobb hvis det er første gangen. Bruk god tid her. Det er ikke sikkert man trenger å bruke alt vannet. Hvis det er gjærvannet som er igjen gjør ikke dette noe. Man lar bare deigen hvile ekstra lenge. Tilsett vann og elt deigen til den er lett og smidig. Deigen skal ha en konsistens slik at den er lett klissete. Hvis deigen er for tørr tilsettes litt kalt springvann til den oppnår konsistensen.

10)Elt deigen slik: Strekk den ut forsiktig så den nesten sliter seg. Brett sammen. Gjør dette flere ganger mens man elter deigen. Hold på med dette i 5-8 minutter. Elt deretter sammen deigen til en rund kule.

11)Legg deigen i en balje med et fuktig håndkle på, og la dette stå i romtemperatur i ca 45-60 minutter. Når deigen er ferdig hevet, kontrollerer man dette med å sette et lett fingermerke i deigen. Hvis fingermerket forsvinner igjen er deigen ferdig hevet.

12)Del deigen i 3 og kna hvert emne i 2-3 minutter, og legg disse i ferdigsmurte former.

13)Etterhev brødene i ca 30-45 minutter på en riste med håndkle over en vask med varmt vann eller på et lunt sted.

14)Stek brødene i former på nederste rist i 50-60 minutter /230 grader. Ikke varmluft

(Besøkt 195 ganger, 1 besøk i dag)