Ingredienser

500 g grovt sammalt rugmel
300 g fint sammalt rugmel
1 ½ dl olivenolje
2 ss brødkrydder
3 ts mineralsalt
2 ss balsamicoeddik
1 ½ liter vann
1 pose tørrgjær
700 g fint sammalt rugmel
800 g fint sammalt hvetemel ved utbaking

Tilberedning

Finn en stor gryte, og bland 500 grovt og 300 g fint sammalt rugmel. Hell over 1 ½ liter vann, og rør det hele godt sammen. Tilsett 1 ½ dl olivenolge, 3 ts salt og 2 ss balsamicoeddik, samt 2 ss (svensk) brødkrydder.

Kok opp, la koke i 5 min. Du må røre hele tiden. Deigen blir som en tykk grøt. Sett til side for avkjøling så deigen blir lunken. Du kan ikke tilsette gjæren før deigen er på ca. 37 grader. Bland lunkent vann, 3 ss mel og gjær. Etter en halvtime har gjæren fått liv i seg. Sett til gjærsuppen i deigen, og la den heve lunt i en times tid. Del deigen i 2 deler, og elt hver del passelig med mer mel. Lag passelig store brød, enten i form, eller tett inntil hverandre på plate. Det blir 4 brød av denne deigen. Det er litt moro å lage flettebrød, runde brød med pynt på, osv.

Heves i ovnen ved 50 grader med døren oppe i en halv time. Sett ovnen opp til 180 grader og stek videre i 1 time og 20 minutter.

(Besøkt 173 ganger, 1 besøk i dag)