Ingredienser

1 l vann evt blanding av vann og sur eller søt melk
1 ss smeltet smør eller olje
50 g gjær
2-3 ts salt
1 ts sukker evt sirup eller litt honning
2 dl hvetekli
2 dl havregryn
4 dl sammalt hvete grov
4 dl sammalt rug grov
ca 1 1/2 l hvetemel

Tilberedning

Varm vann og evt melk til 37 oC (fingervarmt). Tilsett smør/ olje og hell litt av væsken i en arbeidsbolle rør ut gjæren. Ha i resten av væsken og tilsett salt, sukker, hvetekli, havregryn, det sammaltet melet og mesteparten av hvetemelet. Elt deigen til den er smidig og slipper bakebollen. Dekk med plast og la deigen heve 45-50 min, til dobbel størrelse.Smør to former og dryss litt kli i bunnen av formen. Ha deigen over på et melet bakebord og kna til den blir smidig. Om nødvendig tilsett mer mel. Del deigen i to like store emner/deler og form til brød og legg i formene. Dekk med plast eller et klede og la brødene heve i ca. 30 min. Lag små snitt i brødene med en spiss kniv. Pensle med melk og dryss over litt kli.Stek brødene på nederste rille i forvarmet ovn ved 200 oC i ca 45 min. Avkjøl brødene på rist under klede.

(Besøkt 814 ganger, 1 besøk i dag)