Ingredienser

1.5-2 kg fersk torsk i skiver eller stykker
1 l vann
300 g lever av torsk
2 dl vann
1/2 kg rogn av torsk
1/2 l vann
litt løk i tynne båter
salt og
litt eddik
hel svart pepper og
et par laurbærblader

Stavangersmør:
2 dl kremfløte
5 ss dill (eller persille hvis du vil lage Sandefjordsmør)
200 g smør
og saften av 1 sitron (evt. lime)

Tilberedning

Kok opp rikelig med vann tilsatt salt ( ca. 1/2 dl per liter vann). Trekk kjelen bort fra platen og legg i torskeskivene. Sett kjelen over varmen og la det få koke raskt opp. Trekk til side og la fisken få trekke ca. 5 minutter. Anrett på varme tallerkener.

Lever må renses for hinner. Kokes i biter i lite vann tilsatt 1 ts salt, 1/2 ts eddik, 4-5 pepperkorn og per desiliter, laurbærblad. Kok opp vannet med alt i. Legg leveren i og la den trekke 18-20 minutter.

Vask rogn og pakk inn i matpapir for å unngå at den går i stykker. Legg den i kokende vann tilsatt 1 ss salt per liter vann. La det trekke rundt en halv time (til rognen er ferdig).

STAVANGERSMØR:
Gi fløte og klippet dill et oppkok. Ta kjelen av varmen. Rør det kalde smøret inn i klatter, litt etter litt til en kremet konsistens. Sausen må IKKE koke. Da sprekker den. Bland forsiktig inn sitron like før servering.
Ha mandelpoteter eller roswaldpoteter til og gjerne kokte gulrøtter!

(Besøkt 147 ganger, 1 besøk i dag)