1 liten løk (Brimi ville brukt 3-4 sjalottlauk)
1-2 ss. olje (solsikke, soja e.l.)
2 dl rødvin
2 dl. sterk kraft
1 ss. ferdigbrunet jevning
1 dl. fløte
Litt annen rekkefølge enn grunnoppskriften, start med å brune melet, ta deretter hakket løk og litt olje i en gryte. Tilsett rødvin og la den koke inn. Tilsett kjøttkraft og la det koke opp. Visp inn brunet jevning og la det koke i 4-5 min. Tilsett fløte og varm til kokepunktet.
Madeira/sherry/portvinsaus
Erstatt 1 dl. rødvin med hetvin av en av de nevnte typene. Bruk samtidig 1 dl. mer kraft (samme væskemengde totalt)
Ølsaus
1 fl. pils eller bayer og 1,5 dl. kraft. Spesiellt god til pølser.
Fløtesaus
Grunnoppskriften, men erstatt 1 dl. kraft med fløte
Sjysaus Erstatt alt eller deler av kraften med stekesjy fra den retten du lager. Kok gjerne ut pannen i f.eks. rødvin eller kokevannet ifra grønnsakene.
Viltsaus Tilsett knuste einerbær, rørte tyttebær, brun ost og kraft/sjy fra vilt.
Balsamico Tilsett noen dråper balsamicoeddik like før servering.
Andre mulige tilsetninger
Eddik rødvinsedik, sherryeddik, korinteddik.
Løk og paprika
Sopp