Mye kjøkkenarbeid blir etter hvert en vane, og du tenker sikkert ikke alltid over hvorfor du gjør, som du gjør. Men kanskje kunne du med litt omtanke bli mer miljøbevisst og spare på energiforbruket. I mange tilfeller kan du til og med spare tid ved å gjøre tingene rasjonelt.

Planlegging
Lag noen ganger dobbeltporsjon, så det er mat til to dager, eller den ene porsjonen kan fryses ned. Bak brød eller kake når ovnen likevel er tent til middagsmaten. Bruk en rest bulgur, kyllingkjøtt eller annen i salaten neste dag. Det krever selvfølgelig planlegging, men fordelen er at du slipper for hver dag å bruke tid og krefter til å finne på hva som skal serveres for familien.

* Unngå energifråtsing
Bruk en balje eller sett propp i vasken, når du skreller poteter og grønnsaker. Rennende vann er ressurstap.
* Legg alltid lokk på grytene og kok poteter og grønnsaker i litt vann (små porsjoner kan kokes i mikroovn). Det går raskere, og avtrekksviften trenger ikke å komme på overtidsarbeid.
* Sett gjerne flere ting inn i ovnen samtidig. Er det f.eks. uekte hare på menyen, så bak samtidig noen rotfrukter eller poteter sammen med haren.
* Tenn først ovnen, når du setter inn maten. Den trenger ikke å bli forvarmet, selv om mange oppskrifter foreslår det. Og slukk ovnen 5 til 10 minutter før maten er ferdig, så utnyttes ettervarmen også.
* Husk å tø opp frossent kjøtt, supper og andre retter i kjøleskapet. Så avgir frostvarene kulde til kjøleskapet, og du sparer tid og energi til tilberedningen.

«Mange bekker små gjør en stor elv»
Omregnet til kroner og ører er det ikke kjempestore beløpet, du sparer ved hver enkelt justering av kjøkkenarbeidet, men som et gammelt ordspråk sier: «Mange bekker små gjør en stor elv». Det er de gode vanene til sammen som er en gevinst for både CO2 belastningen og pengepungen.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.

(Besøkt 88 ganger, 1 besøk i dag)