Ingredienser

Glassballong (volum 25 l, plastballong kan også brukes.)
Hevert
Gjærlås

5 kg honning
15 l vann
Hetvinsgjær (sherry gjær)
Evt. humle el. nellik

Tilberedning

Under svak varme og røring oppløses honningen i vann, hvoretter denne blanding etter at honningen har vært oppløst i ca 10 minutter, oppvarmes til ca 70-80 gr. C. Blandingen avkjøles til den er svak lunken – ca 20-25 gr. – helles på en glassballong og tilsettes en kraftig rendyrket vingjær. En utmerket gjær er sherrygjær.

Gjærballongen settes på et lunt sted. Det vil de første dager stige en del gjærskum opp. Dette fjernes etter hvert inntil det slutter å komme, hvoretter man fyller ballongen helt opp med kokt, kaldt vann. Man setter på gjærlås.

Gjæringen vil fortsette en tid fremover. Når det slutter å komme luftbobler opp gjennom gjærlåsen, er gjæringen slutt, og gjæren har da samlet seg på ballongens bunn. Ved hjelp av en hevert tømmes ballongen for mjød, og gjæren kan spyles ut.

Såfremt mjøden ikke er klar, må den stå enda en tid på ballongen før den kan tappes på flasker. Etter behag kan man tilsette mjøden før den tappes, et avkok av humle, nelliker el. lign.

(Besøkt 426 ganger, 1 besøk i dag)