Ingredienser

Vid kjele

Rist eller pinner til pinnekjøtt

Stamper til stappe

2,5 kg pinnekjøtt, saltet eller røkt og saltet
400 g kålrot skrelt og i grove biter
200 g gulrot, skrelt og i grove biter
100 g sellerirot, skrelt og i grove biter
100 g usaltet smør i terninger

600 g fine poteter til koking, gjerne mandel eller ringerikspoteter

Tilberedning

1. vann ut pinnekjøttet i et døgn
2. legg i en rist eller pinner i bunnen av kjelen, fyll vann så det stikker så vidt over risten, ka i pinnekjøttet og kok opp under lokk. Når det har kokt opp skal det skrus ned så det småkoker. Pass på at det ikke koker tørt, det kan være at man må ha på litt vann innimellom.
3. Pinnekjøttet er ferdig når de tykkeste delene så vidt løsner fra benet.
4. kok grønnsakene til de er møre og slå av vannet, damp grønnsakene tørre i kjelen, ha på smøret og stamp med en stamper eller tresleiv, spe med litt av kraften fra pinnekjøttet til ønsket konsistens. Smak til med salt og rikelig med sort nymalt pepper.
5. server pinnekjøttet på et fat og rotmos, poteter og sjy ved siden av

Tips: hvis du synes fettet på pinnekjøtt ikke er så tiltalende kan man » skjerpe» pinnekjøttet i ovnen, ca. 20 minutter på 220 grader. Da blir fettet sprøere.

(Besøkt 359 ganger, 1 besøk i dag)