Ingredienser:

2 kg plommer, utsteinet
1’½ kg rørsukker
1 ovnsform hvor plommene passer i ca. 1½ lag.

Tilberedning:

Bland sukker og plommer og fordel i ovnsformen.
Bak ved 150 grader, gjerne varmluft, til plommene er gjort om til tykt syltetøy. Rør i det en gang imellom.
Ha det på glass og hermetiser evt. glassene for å sikre lang holdbarhet.

Plomme- og mirabellesyltetøy lages best i ovnen. Det er mye væske i fruktene og nesten ikke pektin, det betyr at væsken skal dampes vekk for at syltetøyet skal henge sammen.

Det tar en evighet selv i en flat kjel og det er mye lettere å koke det i ovnen hvor sukkeret får lov å karamellisere seg litt og frukten får lov til å forbli i store lekre sukkergjennomtrengte stykker i stedet for å koke ut til en mos slik det gjør i en kjele hvor man rører hele tiden. Og det er en stor overflate i pannen, som sikrer rask fordamping.

Samtidig risikerer man ikke at syltetøyet svir seg, noe som er en overhengende fare når man lager plommesyltetøy.

Plommer blir veldig sure når de blir varmet opp uansett hvor modne og søte de er slik at det skal mye sukker til.

Man kan krydre med kanel, vanilje, rom, stjerneanis, rosmarin og en mengde andre ting, men man kan også la være. Jeg krydrer gjerne syltetøy som lages av Opalplommer og Victoriaplommer som ikke har så mye smak, men ikke sviskeplommer og Reine Clauder. De har deres helt særlige aromatiske fullkommenhet som gjør krydring overflødig og unødvendig.

(Besøkt 2 593 ganger, 1 besøk i dag)