Ingredienser

1 kg salt kjøtt (saltet lammekjøtt, saltet røkt lammelår, salt/røkt svineknoke eller hamburgerrygg)
usaltet vann til koking

Raspeballer
2 kalde kokte mosede poteter
6 rå revne poteter
2 dl byggmel
1/2 dl hvetemel
1 ts salt
1 krm pepper

Grønnsaker
kålrot og
gulrøtter

Tilberedning

Kok opp vann og legg i det salte kjøttet. Kok opp på nytt, skum godt og la kjøttet trekke. Trekketiden er avhengig av størrelsen på kjøttet. Store stykke bør få trekke i 1 1/2 –2 timer og kjøtt i skiver ca 1 time. Lettsaltet røkt lammelår pakkes i aluminiumsfolie og stekes/bakes i varm stekeovn ved 150 gr. i 2 1/2 -3 timer til steketermometeret viser 72 gr. La lammelåret hvile i aluminiumsfolien 20-30 min før det skjæres opp.

Raspeballer: Bland sammen alle ingrediensene til raspeballene og form til små eller mellomstore boller. Legg dem i varm kraft og la trekke ved 90 gr. i 25-30 min. Kok og del grønnsakene i staver server ved siden av raspeballer og salt kjøtt.

Enkelte liker også å servere en grov (røkt eller urøkt) pølse ved siden av.

Raspeballer kan også serveres med kålrotstappe.

Tips:
Vil du salte kjøttet selv? Gni kjøtt i biter inn med salt og ev 1 ts salpeter( for rød farge, kjøpes på apotek) og legg det i kjøleskapet 1-2 døgn. Skyll av saltet før kokingen begynner. (6-7 ss salt til 1 kg kjøtt i biter).

(Besøkt 1 436 ganger, 1 besøk i dag)